HD Vinyl – What’s not to like?

Vi har set det før. De gode gamle VHS-bånd blev erstattet af DVD’en, som så senere blev erstattet af BluRay som mere eller mindre nu er erstattet af 4k streaming. Compact Disc fik også senere nye rivaler i højere kvalitet som SACD og DSD formaterne.
Selv for et 70 år gammelt, analogt format (Lp pladen som vi kender den blev opfundet i 1948), lurer der (igen) nye udfordringer lige om hjørnet. Denne gang ikke i form af en lille blank plasticskive der kan tåle alt fra ridser til en tur i opvaskemaskinen. Nej, i form af noget som man med det blotte øje ikke kan skelne fra en plade hjemme på reolen; Vinylplader i HD kvalitet. Samme størrelse, samme farve, samme materiale, men alligevel vil der være stor forskel på de to produkter. Lad os kigge nærmere på hvad der venter os

Laserskæring i keramisk materiale

Traditionelt bliver en vinylmaster skåret i en lak- eller kobberplade. Skæringen foregår på en ’lathe’, som er udstyret med et særligt skærehoved som præger lydbølgerne direkte ned i lakken og dermed danner rillen (eller kobberet).
Masteren omdannes senere i en galvanisk proces til en matrice (eller stamper) som er den nikkel-plade som placeres i pressemaskinen.
Ved HD Vinyl skæres masteren med laser på en keramisk plade ved hjælp af en særlig 3D-topografisk teknik. Den keramiske plade med ’negative’ riller bruges derefter direkte i pressemaskinen. Fordelen ved denne metode er, at ’matricen’ ikke slides og kan i princippet presse plader i det uendelige.

Hurtigere produktionstid

Dette giver naturligt en hurtigere produktionstid, da man ikke skal fremstille matricer. Behovet for at skære nye masters af den samme plade vil også forsvinde da den keramiske plade ikke slides på samme måde som ved de gamle metoder.

Optimering af rillerne

Da masteren skæres med laser, er det muligt at skære rillen i en vinkel som gør, at pick-up nålen får bedre kontakt med siderne i rillen. Det vil give en mere præcis afspilning og dermed mere detaljeret lydbillede og bedre dynamik. Derudover giver denne skæringsmetode plads til op til 30% længere spillet tid på en plade.

Optimal lydkvalitet uanset udstyr

Idefolkene bag HD Vinyl lover, at disse lydforbedringer vil kunne opleves uanset hvilket udstyr man har derhjemme. Det betyder så, at vi ikke behøver at skifte pladespillere eller pick-up’er for at kunne opleve ’fremtiden’. Det er i det mindste positivt.

Jeg er meget spændt på at opleve HD Vinyl. Før i tiden blev jeg blæst bagover af kvaliteten på DVD efter at have været vant til VHS i mange år. Senere var det BluRay der imponerede. Men der er alligevel noget der ’skærer’ i det gamle analoge hjerte. Jeg er meget fascineret af håndværket som ligger til grund for at vi kan lytte til lp’er. Der ligger en videnskab og et håndelag i at betjene de gamle skæremaskiner og få tilpasset lyden fra et masterbånd så pladerne kommer til at lyde bedst muligt. Der er en nænsomhed og respekt for musikken og formatet som jeg holder meget af. Jeg kan godt være lidt usikker på, om man kan føre det gamle håndværk med sig når man går over til at skære i laser. Og hvor ligger erfaringen og viden om dynamik og skæreteknikker fremover, når maskinerne klarer det for os? Vi må se, jeg er i hvert fald nysgerrig på at få en HD Vinyl plade i hænderne. Efter sigende skulle de første udgivelser være klar i august 2019.

Jeg forudser allerede nu en enorm bølge af Deluxe-genudgivelser af alle de store klassikere i årene frem.
Læs mere på HDVinyl.org

Skriv et svar