Sådan kender du forskel på vinylplader – del 1: Originale udgivelser

Et spørgsmål som ofte melder sig hos det pladehungrende publikum er ’er det her en original udgave’?

Sandsynligheden for, at du har fundet det allerførste eksemplar der nogensinde kom ud af pressemaskinen af en give plade er stort set lig 0. I hvert fald når det gælder de helt store pladekunstnere fra rockens historie.

Så hvad betyder så ’first-press’, hvis ikke det er den først fremstillede plade? Og hvornår er en plade original?

Her følger en kort guide til de væsentligste forskelle – vi lægger ud med at kigge på hvad der karakteriserer en ’original udgivelse’ eller ’first press’.

Årstal for udgivelsen

Først og fremmest skal den udgave af pladen du står med være fra det år hvor pladen første gang blev lanceret. Kig bag på coveret efter årstal. Mange genudgivelser og genoptryk har flere årstal – både det oprindelige år samt året for selve genudgivelsen.

Pladeselskaber

Hvis man kender lidt til kunstneren og pladeselskabet, så kan det også være en nem måde at datere en udgivelse. Fx blev de første plader med Black Sabbath udgivet på selskabet Vertigo (i Europa) og på Warner Bros. i USA, men i 1975 blev deres plader genudgivet på pladeselskabet NEMS. En original Black Sabbath plade, skal derfor, som minimum, være udgivet på Vertigo el. Warner Bros. At pladerne så i øvrigt blev genoptrykt indtil flere gange inden 1975 er en anden historie.

Der findes også mange plader som kun er blevet udgivet én gang og aldrig hverken genoptrykt eller genudgivet. I så fald er der ingen grund til bekymring – så er det et ‘first press’.

Katalognummeret

Ud fra pladens katalognummer (står som regel på ryggen, bag på coveret og på labels) kan du fx benytte verdens største database over pladeudgivelser Discogs.com til at søge udgivelsen frem. Men pas på – det kan kræve lidt baggrundsviden at finde lige præcis den udgave du har. Men med katalognummeret, pladeselskab og oprindelsesland kan man komme langt.

Udgivelsesland

De fleste store kunstnere får deres plader fremstillet i flere lande på forskellige fabrikker. Derfor findes der eks. tyske, franske, spanske, svenske, australske, danske og amerikanske udgaver af den samme plade. Mange samlere går efter de udgaver som er fremstillet i kunstnerens eget hjemland.

Andre samlere er interesserede i at finde så mange udgaver som muligt af den samme plade – og her kan både oprindelsesland og fabrik komme i spil som væsentlige faktorer.

Kilden – masterbåndet

Musikken på en plade kommer fra en eller anden ’kilde’ – dvs et masterbånd som er forberedt i et pladestudie efter indspilningerne er gjort færdige. Før i tiden (inden harddiske og internet) blev masterbåndet kopieret i flere (mange) eksemplarer. Kopierne blev derefter sendt ud til de fabrikker som skulle presse pladerne. Disse kopier vil stadig regnes for ’originale’, så det har ikke nogen betydning for om en plade er original eller ej. Langt de fleste plader er lavet ud fra kopier af den oprindelige masterbånd.

Hver fabrik fremstillede deres matricer til at presse pladerne med – og fabrikkerne efterlader som regel et kendetegn ridset eller stemplet i udløbsområdet, så man kan se hvor pladen er fremstillet.  Uanset hvor pladen er fremstillet, vil man kunne karakterisere den som original – hvis der altså er brugt den samme kilde.

I et senere blog-indlæg skal vi kigge nærmere på genudgivelser (reissues) – og vender også tilbage til her ’kilder’.

Labels

Kig godt på mærkaten i midten af pladen – her finder vi mange clues til hvornår en given plade er fremstillet. Pladeselskaberne har haft tradition for at skifte labeldesign gennem tiderne, så man kan nogenlunde datere en plade efter hvilke labels der sidder på den. Man kan med fordel besøge hjemmesiden www.cvinyl.com som er sprængfyldt med billeder af labels i kronologisk rækkefølge.

I næste indlæg kigger vi nærmere på genoptryk (repress).

Skriv et svar